Έχει αποδειχθεί ότι στην εποχή που διανύουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αναπτύσσεται, εξελίσσεται κι αποφέρει κέρδη στον ιδιοκτήτη γρηγορότερα απ’ ό,τι ένα φυσικό κατάστημα. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό αν αναλογιστούμε γενικότερα τη στροφή προς το διαδίκτυο, τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα το χαμηλό κόστος κατασκευής.
Είναι τελικά εύκολο να ξεκινήσετε το δικό σας e-commerce website;
Εάν έχετε αποφασίσει να διεκδικήσετε δυναμικά τη θέση σας στον κόσμο του online εμπορίου δεν υπάρχει κανένας λόγος να το καθυστερείτε. Εμείς σας παραθέτουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία (από την ιδέα μέχρι το λανσάρισμα) και να ξεκινήσετε τις πωλήσεις σε όλο τον κόσμο του διαδικτύου.
1. Αρχικά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οικονομικό ή νομικό σας σύμβουλο για να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις νομικής φύσεως διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε ώστε οι συναλλαγές μέσω του ηλεκτρονικού σας καταστήματος να είναι καθ’όλα νόμιμες. Σε περίπτωση που δε διαθέτετε φυσικό κατάστημα και το eshop αποτελεί για εσάς το πρώτο επιχειρηματικό εγχείρημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στους αρμόδιους φορείς για την έναρξη επιτηδεύματος.
2. Δημιουργήστε τους εμπορικούς σας λογαριασμούς που θα χρησιμοποιήσετε για τις συναλλαγές σας. Εάν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα επιθυμείτε να υποστηρίζει και αγορά μέσω πιστωτικών καρτών, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζα που θα συνεργαστείτε προκειμένου να δημιουργήσετε λογαριασμό εμπόρου (Merchant Account).
3. Κατοχυρώστε το domain name για το e-commerce website σας. Σε προηγούμενο άρθρο θα βρείτε οδηγό επιλογής του σωστού domain name.
4. Δημιουργήστε τους Όρους Χρήσης του καταστήματος σας, την Πολιτική Επιστροφών, την Πολιτική Απορρήτου. Είναι πολύ σημαντικό για τον καταναλωτή, ειδικά στην περίπτωση του διαδικτυακού εμπορίου, να διασφαλίζεται το απόρρητο των συναλλαγών και των προσωπικών του δεδομένων.
Πρόσθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα και πιστοποιητικό ασφαλείας (SSL) για τη μεγαλύτερη προστασία προσωπικών στοιχείων & στοιχεία καρτών.
Μην αμελήσετε να ενημερωθείτε για τη σχετική νομοθεσία που διέπει το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή.
5. Δημιουργήστε ένα πλάνο σχετικά με τις λειτουργείες που θέλετε να υποστηρίζει το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Για να βοηθηθείτε μπορείτε να κάνετε μια έρευνα αγοράς σε μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα και να καταγράψετε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ως καταναλωτής τα βρήκατε ιδιαίτερα χρήσιμα. Αναλογιστείτε επίσης ποιες δυνατότητες θα θέλατε να υποστηρίζει το site σας για τη δική σας διευκόλυνση, ως διαχειριστής.
5. Έχοντας ολοκληρώσει τα παραπάνω κι αφού έχετε συγκεντρώσει όλη την απαραίτητη πληροφορία για τα προϊόντα που θα αναρτήσετε στο site σας το μόνο που απομένει είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη (σε επίπεδο ανάπτυξης και φιλοξενίας). Το τελευταίο αυτό βήμα είναι ίσως και το σημαντικότερο καθώς από την επιλογή σας θα κριθεί – εν μέρει – το μέλλον και η πορεία του eshop. Κατόπιν έρευνας θα καταλήξετε στην εταιρεία που σας παρέχει την όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη εφαρμογή για την ανάπτυξη του site σας ενώ συγχρόνως καλύπτει στο μεγαλύτερο βαθμό τις απαιτήσεις σας (ως πελάτης και διαχειριστής).
Στη SigmaWeb προτείνουμε την ανάπτυξη του e-commerce website σας σε αξιόπιστες και διακεκριμμένες πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα (OpenCart, Magento κ.α.) ώστε τυχόν πρόσθετες λειτουργίες μελλοντικά να μην απαιτούν χρονοβόρες και αμφίβολες διαδικασίες. Σας τις προτείνουμε επίσης λόγω της ευρείας πληροφόρησης που εύκολα θα βρείτε στο διαδίκτυο, σε θέματα υποστήριξης, μέσα από forums και τους ίδιους τους οργανισμούς. Τέλος, θα ανακουφιστείτε για την έξυπνη επιλογή σας όταν τεθεί το θέμα των Updates, καθώς η αναβάθμιση ολοκληρώνεται μόλις με 1 click, αφού έχετε πρώτα βεβαιωθεί ότι τυχόν πρόσθετα στο site (addons) είναι συμβατά στη νέα έκδοση.
Επειδή κάθε αρχή και δύσκολη, το θέμα του budget – τουλάχιστο μέχρι πρότινος – υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας. Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε τη δυνατότητα νε ξεκινήσετε το κατάστημα σας με λιγότερα από €9/ μήνα; Αναζητήστε την καλύτερη value-for-money προσφορά, την εταιρεία που έχει προσαρμοστεί πραγματικά στα δεδομένα των καιρών και ξεκινήστε με τη μικρότερη δυνατή επένδυση.
Το SigmaShop μόλις από €8,90/μήνα σας εξασφαλίζει απόσβεση από την πρώτη κιόλας πώληση! Προωθήστε τα προϊόντα σας σε όλο το διαδίκτυο και όλους τους web users με την προτεινόμενη Mobile Friendly συνδρομητική υπηρεσία.
Το ηλεκτρονικό σας κατάστημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δε σταματά ποτέ να λειτουργεί. Αυτό μπορείτε μόνο με ένα τρόπο να το διασφαλίσετε: με την επιλογή του σωστού host. Ανατρέξτε σε προηγούμενο σχετικό άρθρο για τα κριτήρια αξιολόγησης ενός host provider.