Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του cPanel και του WHM

Αρχική Σελίδα » Blog » Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του cPanel και του WHM
cPanel hosting

Το cPanel και το WHM είναι δύο εργαλεία διαχείρισης λογαριασμών φιλοξενίας. Μάλιστα το cPanel hosting είναι το δημοφιλέστερο παγκοσμίως για σειρά ετών. Πολύ συχνά οι χρήστες που αγοράζουν γενικά ένα πακέτο webhosting ζητούν και τα δύο χωρίς να γνωρίζουν την ακριβή λειτουργία και τον σκοπό του cPanel και του WHM. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις διαφορές των δύο αυτών εργαλείων διαχείρισης λογαριασμών φιλοξενίας.

Τι είναι το cPanel

Το cPanel είναι ένας online πίνακας ελέγχου που βοηθά τους χρήστες να διαχειρίζονται την υπηρεσία φιλοξενίας τους. Για την ακρίβεια, είναι η δημοφιλέστερη παγκοσμίως κονσόλα, με την μεγαλύτερη αξιοπιστία και σταθερότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Με τη βοήθεια του cPanel, στο cPanel hosting ο χρήστης μπορεί να ελέγχει βασικές λειτουργίες του πακέτου του, όπως τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, τη δημιουργία λογαριασμών email, την επαναφορά κωδικών πρόσβασης, τη διαχείριση addon domains και subdomains, το uploading και τη διαχείριση αρχείων κλπ.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του cPanel?

Το cPanel επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται αρχεία με ευκολία. Το απλό γραφικό περιβάλλον λειτουργεί ως χρήσιμο εργαλείο για κάθε συνδρομητή ενός πακέτου φιλοξενίας, χωρίς να απαιτεί εξεζητημένες γνώσεις. Αυτό έχει καταστήσει το cPanel φιλικό προς το χρήστη σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του. Για να εξηγήσουμε λεπτομερώς τα πλεονεκτήματά του, παραθέτουμε παρακάτω μια λίστα

  • Σας επιτρέπει να προσθέτετε domains και να διαχειρίζεστε email σύμφωνα με τους όρους των πακέτων φιλοξενίας.
  • Παρέχει τον έλεγχο των λογαριασμών FTP για το uploading, τη διαγραφή ή τη μετακίνηση αρχείων στο διακομιστή
  • Παρέχει στους χρήστες στατιστικά στοιχεία σχετικά με το διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα επισκέψιμότητα/μήνα μέσω των στατιστικών στοιχείων του AWS.
  • Πολυάριθμες προσθήκες και APIs με ενσωμάτωση του Softaculous που επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν ενημερώσεις του WordPress, του Joomla ή του Drupal
  • Εξασφαλίζει την ασφάλεια των δεδομένων παρέχοντας επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης.

Τι είναι το WHM?

Το WHM (Web HostManager), θα λέγαμε είναι ένα εργαλείο που απευθύνεται σε επαγγελματίες. Ουσιαστικά επιτρέπει τη πρόσβαση στο διαχειριστικό μέρος του backend του λογαριασμού cPanel. Με το WHM, μπορεί κανείς να δημιουργήσει έναν λογαριασμό cPanel για να χρησιμοποιήσει λογαριασμούς φιλοξενίας. Οι χρήστες, με τη βοήθεια του WHM, μπορούν εύκολα να διαχειριστούν διάφορα sites με ποικίλες απαιτήσεις. Επιπλέον, μπορεί κανείς να πουλάει υπηρεσίες φιλοξενίας και να διαχειρίζεται πολλαπλά cPanel με τη δυνατότητα τροποποίησης, αναβάθμισης ή ακόμη και υποβάθμισης ενός λογαριασμού καθώς και δυνατότητα παρακολούθησης της χρήσης της κίνησης δεδομένων bandwidth.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του WHM?

Το WHM επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις ζώνες DNS όλων των domains. Επιτρέπει επίσης στους χρήστες να δημιουργούν, να διαγράφουν και να αναστέλλουν λογαριασμούς cPanel. Εκτός από τη δυνατότητα διαμόρφωσης και υποστήριξης των αιτημάτων των πελατών μέσω του cPanel, επιτρέπει επίσης στους χρήστες να αλλάζουν το domain και τα ονόματα χρηστών των πελατών. Με πλήρη έλεγχο του backend του cPanel, το WHM παρέχει πολλά άλλα πλεονεκτήματα για Virtual Private Servers και Dedicated server.

Πιο συγκεκριμένα :

  • Το WHM επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν και να διαχειρίζονται πιστοποιητικά SSL με ευκολία
  • Επιτρέπει την εκχώρηση και τo white listing των διευθύνσεων IP
  • Με το WHM, μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς. Επιπλέον, επιτρέπει την αλλαγή της κυριότητας του λογαριασμού σε περίπτωση πώλησης ή διαγραφής του λογαριασμού
  • Οι πελάτες μπορούν να λαμβάνουν newsletters, ενημερώσεις και αναβαθμίσεις μέσω του WHM
  • Το WHM επιτρέπει σε άλλες ιστοσελίδες να φέρουν το δικό τους εμπορικό σήμα (white label)
  • Παρακολουθεί επίσης την κατάσταση του διακομιστή και των πόρων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του cPanel και του WHM?

Ίσως ήδη έχετε καταλάβει ποια είναι διαφορά ανάμεσα στο cpanel και το WHM. Ουσιαστικά το cPanel hosting απευθύνεται σε απλούς χρήστες για την διαχείριση του cPanel hosting τους, και το WHM σε επαγγεματίες. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές από τις πιο σημαντικές διαφορές:

Έλεγχος: Το WHM χρησιμοποιείται από τους μεταπωλητές για τη διαχείριση όλων των λογαριασμών που φιλοξενούν ενώ το cPanel είναι ο πίνακας ελέγχου που χρησιμοποιείται από τους τελικούς χρήστες, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από έναν μεταπωλητή παρόχου φιλοξενίας,για τη διαχείριση των δικών τους λογαριασμών.

Πρόσβαση: Το WHM παρέχει στους μεταπωλητές πρόσβαση σε επίπεδο root. Το cPanel παρέχει στους χρήστες του πρόσβαση μόνο στο λογαριασμό webhosting στο διακομιστή.

Αριθμός θύρας: Το WHM λειτουργεί μέσω του 2087, ενός ασφαλούς αριθμού θύρας. Το cPanel, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί μέσω του 2083 ως ασφαλούς αριθμού θύρας.

Επαναφορά κωδικού πρόσβασης: Τα στοιχεία του κωδικού πρόσβασης για το WHM συμπίπτουν με αυτά για το λογαριασμό cPanel. Δηλαδή, αν αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης του WHM, τότε θα αλλάξει και ο κωδικός πρόσβασης του cPanel ενώ ο κωδικός πρόσβασης για το cPanel μπορεί να οριστεί από τον τελικό χρήστη όπως επιθυμεί.

Domains:Στο WHM δύναται να προσθέσει κανείς μόνο domains και όχι subdomains ενώ στο cpanel είναι δυνατή η προσθήκη και αφαίρεση addon domains και subdomains.

Tο cPanel και το WHM έχουν χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφοροποιούνται αρκετά μεταξύ τους. Και τα δύο λειτουργούν παράλληλα, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν μια διαφοροποίηση  που ωφελεί τόσο τους τελικούς χρήστες όσο και τους μεταπωλητές.

Στα reseller πακέτα φιλοξενίας της SigmaWeb σας δίνεται πρόσβαση στο δικό σας WHM account ώστε να δημιουργήσετε αυτοβούλως τα δικά σας πακέτα φιλοξενίας για τους πελάτες σας.

Στα shared hosting πακέτα φιλοξενίας της SigmaWeb σας δίνεται πρόσβαση στο δικό σας λογαριασμό φιλοξενίας, όπου μπορείτε να το διαχειριστείτε εύκολα με την υπερ-πλήρη γνωσιακή βάση που σας παρέχουμε.

Πρόσθετα, με μέσο χρόνο απόκρισης μόλις λίγα λεπτά, η SigmaWeb παρέχει στους πελάτες της πραγματικά άμεσο Support. Τέλος λοιπόν οι ώρες αναμονής για να απαντηθεί η κλήση σας από τον πάροχο σας, ή να λάβετε σοβαρές επαγγελματικές απαντήσεις για τα ερωτήματα σας!

Μοιραστείτε το

© 2005 – 2024 SigmaWeb – Φιλοξενία Ιστοσελίδων | Web Hosting | Streaming Hosting | Dedicated Server | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων | GR Domain Name

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπό μας.
ΑΠΟΔΟΧΗ